Amit a finomvonalas repesztésről meg akartál még kérdezni 

2018.01.15

A minap kaptam egy levelet, amelyben a finomvonalas repesztésről kérdezett egy kedves alkotótárs.

Mivel sokszor használtam már, van némi tapasztalatom. Gondoltam hátha másokat is érdekel a válasz, hiszen nem lehet eleget beszélni róla.

Íme a kérdések, és Vivien elérhetőségei, nézzetek körül nála!

..."A kétkomponensű finomvonalas repesztőlakkról kerestem információkat, s láttam, hogy mind a Pentart blogján, mind a videóban te készítetted az alkotásokat - a hortenziás tányér az egyik kedvencem. Én egy kicsit más témában használom a Pentart termékeket (vagyis az akril festékeket) - Paverpol képeket készítek vele. Itt láthatod az alkotásaimat: https://www.facebook.com/vivienhollcom vagy https://www.vivienholl.com. Viszont szeretném bővíteni a lehetőségeimet és a finomvonalas repesztőlakkal már szemezek egy ideje. De lenne pár kérdésem...

1. a repedéseket csak antikoló pasztával vagy viaszpasztával lehet előhozni?
2. az antikoló paszta visszatörlésénél színtelen viaszpasztával törölted le a felesleges anyagot, a viaszpasztánál terpentint használtál - ez a pasztától függött?
3. mindegyik esetben a végén az alkotást oldószeres fényes lakkal kented át lezárásként - ezt csak oldószeressel lehet megtenni, vagy a vizes bázisúval is? Vagy el lehet-e hagyni ezt a lépést?
4. az ecseteket ilyenkor elég vízzel kimosni, vagy valamilyen oldószeres folyadékban kell?"...


Vegyük tehát sorra:

1.) a repedéseket csak antikoló pasztával vagy viaszpasztával lehet előhozni?
-
A finomvonalas repedések megjelenítéséhez kifejlesztett anyag az ANTIKOLÓ PASZTA.
A Waxpaszta, vagy ismertebben Viaszpaszta egy másik anyag és más célt szolgál.
Antikoló pasztából megkülönböztetünk bitumen és narancsolaj alapút.
Bitumenes ANTIKOLÓ PASZTA: umbra, antikarany, antikréz, antikbronz színekben kapható

Narancsolajos ANTIKOLÓ PASZTA: arany, ezüst és fehér színben kapható.
Ugyancsak bitumenes a FOLYÉKONY PATINA, ami umbra színben elérhető

A repedések kiemelésére használható még az olajfesték is változatos színekben.

2.) az antikoló paszta visszatörlésénél színtelen viaszpasztával törölted le a felesleges anyagot, a viaszpasztánál terpentint használtál - ez a pasztától függött?
Nem függ a pasztától. A felesleges anyag visszatörlésére, ahogyan a videóban is szerepel, használhatunk SZÍNTELEN VIASZPASZTÁT

vagy TERPENTINT.

Bármelyik anyagot bármelyikkel visszatörölhetjük. A terpentinnel óvatosan bánjunk, mert ha túl sok, kimoshatja a repedésekből a már belekent pasztát.

3.) mindegyik esetben a végén az alkotást oldószeres fényes lakkal kented át lezárásként - ezt csak oldószeressel lehet megtenni, vagy a vizes bázisúval is? Vagy el lehet-e hagyni ezt a lépést?
A finomvonalas repesztőlakk vízbázisú anyag, ezért vízbázisú lakkal TILOS lakkozni, hacsak nem célunk egy felázott, túró-szerű felületet létrehozni. Tehát, marad az OLDÓSZERES LAKK, amivel lezárjuk a felületet.

Nem javasolt elhagyni ezt a lépést, mert a második fázis különösen érzékeny a nedvességre és egy idő után a levegő páratartalma is tönkre teheti munkánkat.

4.) az ecseteket ilyenkor elég vízzel kimosni, vagy valamilyen oldószeres folyadékban kell?
Az ecsetek kitisztítására amennyiben vízbázisú anyaggal dolgoztunk, szappanos kimosást, oldószeres anyagok esetében az erre a célra is alkalmas ALKOHOLOS OLDÓSZERT ajánlja a gyártó Pentacolor.

Mivel az oldószeres lakk alkohol bázisú, ha van otthon alkohol, abban is ki lehet mosni az ecsetet. Ezzel azután ha lehet, sebet ne fertőtlenítsünk! :) Amennyiben a tisztítást elhagyod, legyen az vízbázisú anyag, vagy oldószeres, ha megszáradt, laza csuklómozdulattal indíthatod útnak a kuka irányába az ecsetet.

Remélem sikerült érthetően összeszedni, és ez után a kis rendszerezés után tisztábban láttok.
Sikeres repesztést mindenkinek! :)

Ha valami még nem világos, vagy elakadtál, kérdezz bátran, itt a cikk alatt megteheted!
Ha tetszett, kérlek oszd meg, másnak is jól jöhet az infó!